print

Extra informatie | Wageningen University and Research Center

Het onderzoeksinstituut Plant Research International (PRI) van Wageningen University and Research Center werkt aan methoden om appels beter resistent te maken tegen schurft. Zij doet dat door cisgenese, een vorm van genetische modificatie waarbij alleen gewerkt wordt met materiaal van andere appelrassen. ‘We brengen”, zegt Henk Schouten van PRI in het blad Fruitteelt van 16 mei 2008, ‘dus geen vreemde genen of eigenschappen in. We blijven binnen de grenzen van de natuurlijke scheppingsorde’.


Voordeel van deze cisgenese is dat het sneller gaat. Hetzelfde resultaat bereiken door het gewoon kruisen van appels kan tientallen jaren langer duren en bovendien komen er in die processen ook nog vaak ongewenste eigenschappen mee.


Behalve met deze resistentieveredeling bij appels doet Schouten ook onderzoek naar het inkruisen van stoffen die de gezondheid bevorderen. ‘Actueel is het gen dat zorgt voor rood vruchtvlees’, schrijft Fruitteelt. ‘Dit gen is al geïsoleerd in Nieuw-Zeeland en toegevoegd aan DNA van Gala-appels. Rood vruchtvlees is een teken dat de appels veel anthocyanen bevatten. Anthocyanen zijn zogenoemde antioxidanten, die in het menselijk lichaam in staat zijn om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Daarmee verhogen ze de natuurlijke weerstand tegen onder meer kanker en hart- en vaatziekten.’

Mindcheck is een initiatief van Wageningen Universiteits Fonds (WUF). Realisatie: CB-Media & Sync. Creatieve Producties