print

Films info | Biobrandstof - de 2e generatie

Duurder wordende olie en zorg over klimaat hebben ertoe geleid dat overheden en oliemaatschappijen op zoek gaan naar alternatieven voor benzine en diesel. Brandstoffen uit plantaardige bronnen is zo'n alternatief. 
Op commerciële schaal worden bijvoorbeeld suikerriet (Brazilië) en maïs omgezet in brandstof ('eerste generatie' biofuels). Nadeel is de geringe efficiency; voor een liter biobrandstof uit maïs is tussen de 0,8 en 1,0 liter dieselolie nodig in de vorm van transportbrandstof en aardgas voor kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En wanneer plantaardige bronnen worden gebruikt die ook nodig zijn voor de voedselvoorziening, leidt dat bovendien tot stijgende voedselprijzen.


Het project, of eigenlijk twee projecten van UCB, is gericht op het ontwerpen van een plant die niet alleen zonlicht efficiënter benut (nu maximaal 2%), maar vooral ook makkelijker te verwerken is tot biobrandstof. Het eerste project (EBI) heeft een horizon van tien jaar en richt zich (met veel geld van BP) op het verbeteren van de teelt en de verwerking van Miscanthus en 'switch grass'. Daarbij wordt gebruik gemaakt van genetische modificatie om bijvoorbeeld gewassen te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen droogte of ziekte.


Het tweede project (JBEI, gefinancierd door het Amerikaanse Dept of Energy) heeft een wat langere horizon en richt zich op het ontwikkelen van compleet nieuwe variëteiten met behulp van synthetisch biologie, de overtreffende trap van genetische modificatie. Door nieuwe - deels synthetische - genenpakketjes in te brengen wil men de stofwisseling van de plant ingrijpend veranderen (metabolic pathway engineering) zodat de grondstof vele malen efficiënter kan worden omgezet in vloeibare brandstof. Daarnaast wil men speciale micro-organismen ontwerpen - eveneens via synthetische biologie - die die omzettingen kunnen uitvoeren met minimale energie en weinig of geen afval.

Locaties:
Miscanthus velden-Illionois. VS
JBEI, Berkeley, VS
EBI Berkeley University, Berkeley, VS

Geïnterviewden:
Illionois: Dr. Stephen Long, Professor of Crop Sciences, University of Illionois University of California,
Berkeley:
JBEI, Dr. Jay Keasling, CEO, Joint BioEnergy InstituteDr.
Harvey Blanch, CSTO, Joint BioEnergy Institute EBI
Dr. Chris Somerville, Director of the Energy Biosciences Institute 

Lengte film: 18’24”

Mindcheck is een initiatief van Wageningen Universiteits Fonds (WUF). Realisatie: CB-Media & Sync. Creatieve Producties