print

Films info | Gezonde mais

Bijna anderhalf miljard mensen in Latijns-Amerika en sub-Sahara Afrika gebruiken maïs als basisvoedsel. Op zich niks mis mee, maar voor miljoenen mensen is maïs vrijwel het enige voedsel dat ze binnen krijgen. Mensen raken ondervoed omdat ze te weinig vitamine A, ijzer en zink binnen krijgen. Dat leidt tot blindheid (vitamine A-tekort), bloedarmoede (ijzertekort) en grotere gevoeligheid voor infectieziekten (zinkgebrek). Per dag sterven 6000 mensen wereldwijd aan vitamine A-gebrek - vooral jonge kinderen - en wordt een veelvoud daarvan blind.

Regelmatig wat groente eten zou heel veel helpen, maar veel mensen kunnen dat niet betalen. De 'next best' oplossing is het verrijken van maïs door variëteiten te selecteren met een verhoogd gehalte aan provitamine A (caroteen), ijzer en zink. In het kader van Harvest Plus is een wereldwijd netwerk opgezet waarbinnen publieke onderzoeksinstituten samenwerken bij het selecteren van maïssoorten (met een verhoogd gehalte aan genoemde stoffen). Ze kruisen die dan met bestaande variëteiten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van klassieke veredeling. Wel wordt gebruik gemaakt van merkergenen, stukjes DNA die geassocieerd zijn met de gewenste eigenschap. Daarmee kan je meteen zien wat het resultaat van de kruising is.

In Mexico onderzoekt men het genoom van maïs om te kijken welke genen verantwoordelijk zijn voor de gehaltes aan caroteen, ijzer en zink. Tegelijkertijd worden bestaande soorten (het zijn er vele duizenden) gescreend met behulp van geavanceerde technieken op hun gehalte aan caroteen, ijzer en zink. De geselecteerde variëteiten worden gekruist met bestaande variëteiten. Daarbij gaat het niet alleen om de opbrengst per hectare, maar ook om andere eigenschappen zoals de mate waarin de plant is aangepast aan de omgeving. 


Locatie:
CIMMYT / Mexico

Geïnterviewden:
Dr. Gary Atlin, maize Breeder, CIMMYT
Dr. Kevin Pixley, Associate Director, CIMMYT
Fernando Delgado, Supervisor research station,CIMMYT
MSc. Bibiana Espinosa García, Research Assistant, CIMMYT

Lengte film: 19’15”

Mindcheck is een initiatief van Wageningen Universiteits Fonds (WUF). Realisatie: CB-Media & Sync. Creatieve Producties